101 Palestina weetjes ~
tekst naar:

~ Wat hebben Islam en Palestina met elkaar te maken?

Gedurende vele eeuwen was Islam en Palestina nauw met elkaar verbonden in het gedachtengoed en de geschiedenis van de Moslims. Palestina wordt beschouwd als een belangrijk reisbestemming, maar is ook een geloofszaak voor Christelijke en Joodse mensen, vanwege een aantal redenen en geschiedkundige gebeurtenissen.

Jeruzalem, en om precies te zijn; al-Masjid al-Aqsa (moskee al-Aqsa), is de eerste gebedsrichting van de Moslims toen de Profeet Mohamed (ﷺ) de Islam verkondigde in Arabië gedurende begin zevende eeuw. Bait al-Maqdis (Jeruzalem) is de derde belangrijkste gebedsoord in de Islam na Mekka en Medina in Arabië. Er staan vele verwijzingen naar dit gebied in de Koran en ook in de geciteerde uitspraken van de Profeet Mohamed (ﷺ), de Hadith. Vele van de voorgaande Profeten hebben een geografische verbinding met Palestina. Er bevind zich in de Koran een hoofdstuk (17. al-Israa) dat vernoemd is naar de wonderbaarlijke reis van de Profeet Mohamed (ﷺ) vanuit Mekka naar Jeruzalem en zijn hemelreis naar Allah vanuit deze bestemming. Op de plaats waar de Profeet (ﷺ) ten hemel steeg, is de rotskoepel moskee gebouwd, deze ligt vlak naast de plek waarover de Joden zeggen dat daar de oude tempel van Salomon (Soelejmaan) was gebouwd.

De Christelijke en Joodse geloofsbelang dat gehecht wordt aan Palestina, wordt in de Islam ook erkend. Jezus de zoon van Maria was geboren in Palestina en Mozes die zich daar vestigde, worden in de Koran beschouwd behorende tot de meest standvastige Profeten van Allah.

Bovendien, afgezien van het geloofsbelang is dit gebied ook een geografisch strategisch omgeving welke de Afrikaanse en Aziatische delen met het Midden Oosten verbinden, met een lange kust en een rijke passage op de Mediteranen tussen het Arabisch schiereiland, Egypte en Groter Syrië. Vanwege het geloofsbelang en de strategische ligging van Palestina was dit gebied lang bestemt voor oorlogen en invasies. Moslims veroverden Palestina en brachten het onder hun bestuur in 638. Sindsdien is Islam het middelpunt van dit gebied.

De Westerse kruisvaarders hebben vanaf 1097 tot aan 200 jaren later, oorlogen gevoerd om controle te krijgen over Palestina, en dan met name Jeruzalem, om het onder het gezag van het Christendom te brengen. De Moslims die op dat punt al 400 jaar over Palestina regeerden, hadden allang de mensen van andere geloven toegestaan om in vrede te leven in hun landen. De Moslims verwelkomden allang bedevaartsgangers van alle geloven en maakten de religieuze plaatsen openbaar toegankelijk voor zichzelf en anderen: Christenen, Joden, Perzen, Orthodoxe Christenen, Kopten en vele anderen. Palestina was onderdeel van een eeuwenoud gebied dat voor vele mensen als heilig wordt ervaren.

Na 400 jaren van strijd en tot de vernedering van de Moslims, namen de kruisvaarders op grove wijze Jeruzalem in en moorden de Moslimse inwoners uit, waarop zij erin slaagden om dit gebied voor 70 jaren te besturen. Toen Salaheddin de kruisvaarders overwon in 1187 groeide hij uit tot een held in de geschiedenis van de Moslims. Zijn herovering wordt gezien als een einde van de vernedering en verslagenheid. De naam Salaheddin betekent voor de Moslims en de Palestijnen een herinnering aan glorietijden en bied voor velen van hen de onontkomelijke wens en capaciteit naar een terugkeer van deze glorie. Hetgeen dat gezien wordt als verschrikkelijke buitenlandse invasies door de Europese Christenen, wordt nu door vele Arabieren en Palestijnen vergeleken met de oorspronkelijke blauwdruk voor de Zionistische invasie, welke evenzo zijn oorsprong kent in Europa.

~ Wat is de relatie tussen Islam en Palestina binnen het Arabieren en Joden conflict?

In het bewustzijn van veel Moslims toont de identiteit van de gezagdrager van Palestina de kracht en zwakte van Islam en Moslims. Wanneer Palestina geregeerd en bestuurt wordt door buitenstaanders en niet-Moslims - vanaf de kruisvaarders tijdens de middeleeuwen tot aan de Zionisten van de twintigste eeuw tot aan heden - dan beschouwen de Moslims zich als zwak en verslagen.

Na de laatste overwinning van de kruisvaarders in 1291, bleef Palestina onder Moslim gezag voor nog eens 700 jaren, tot aan het uiteen raken van het Ottomaanse rijk, welke over Palestina regeerde, na de gebeurtenissen van de eerste wereldoorlog. De ineenstorting van deze geminimaliseerde Turkse rijk, welke zich aan de kant van de Duitsers voegde, kwam als een grote spijt voor veel Palestijnen en de rest van de Arabische wereld, vanwege de recente grofheden van zijn nieuw bestuur. Echter de Ottomaanse basis in Islam heeft Palestina tot een standvastigheid gemaakt in de Arabische en Moslimwereld.

Na de complete politieke afbraak van het rijk in context van de wapenstilstand, werden de Ottomaanse gebieden in het Midden Oosten opgedeeld in tijdelijke protectoraten, gecontroleerd door Europese overwinnaars. Palestina kwam onder het Brits koloniaal bestuur tussen 1917 en 1948.

Weblink: israa.nl {liefdadigheidsinstelling}

falastin.nl is een site met kort info over het Arabieren en Joden conflict gebaseerd op de woorden van Palestina kenner meneer Hroub uit het begin van zijn boek, dat een beginners handleiding is over Hamas en hun strijd om vrijheid en bevrijding.


[Download MP4 19.81MB]

Deel op Twitter Deel op Google Plus Deel op Linkedin Deel op Tumblr Deel op Whatsapp Deel op Telegram

Al-Quds: hoofdstad van Palestina in het jaar 1885, een halve eeuw voordat de zionisten opdoken
Al-Quds: hoofdstad van Palestina in het jaar 1885, een halve eeuw voordat de zionisten opdoken. Top^

Laatste berichten over Gaza/Palestina

[ Free Palestine ] citaten uitgelicht

11 juni 2018 06:29 Bilal El-Khattabi#1
Citaat

"Overigens is er in de Gazastrook zelf nog een strook: een Israelische "veiligheidsstrook" die 25% vd Gazastrook beslaat en levensgevaarlijk is voor elke Palestijn om te betreden."

Bron: Le Valois, @LeValoisz url: https://twitter.com/LeValoisz/status...75995695157248
11 juni 2018 16:14 Bilal El-Khattabi#2
Citaat

"Typisch #hasbara
Volgens de VN, de VN Veiligheidsraad en het Internationaal Strafhof is de #Gazastrook gewoon door Israel #bezet gebied, waarbij Israel ook volledige controle heeft over luchtruim, territoriale wateren, bevolkingsregisters enz."

Bron: Johan v/d Berg, @Jominee url: https://twitter.com/Jominee/status/1005814952463134720
12 juni 2018 11:31 Bilal ElKhattabi#3
Citaat

>>95% van #gaza heeft geen of giftig drinkwater, #israel als bezettende macht maakt zich hier totaal niet druk over, hypocrisie ten top weer.

Citaat

C.I.D.I_nieuws
96% van Iran lijdt aan droogte. Om het Iraanse volk te helpen, lanceert Israel een website met daarop oplossingen in het Perzisch om watertekorten tegen te gaan.

Bron: Paul van Uden, @PaulEvanUden url: https://twitter.com/PaulEvanUden/sta...40132923285504
12 juni 2018 11:57 Bilal ElKhattabi#4
Citaat

"En Egypte dan?" Egypte beroept zich juist op status 'bezet gebied' om ook een blokkade door te voeren. Het is nl geen grens van een soevereine staat. Dat laatste kan Gaza alleen worden als uitkomst van vredesonderhandelingen met Israel, niet met Egypte. Dus: bezet. Door Israel.

Bron: Kzamm, @_Kzamm url: https://twitter.com/_Kzamm/status/1006124871515025408
13 juni 2018 12:53 Bilal ElKhattabi#5
Citaat

"Recent studies clearly show the negative impact of the blockade (e.g. the dire economic situation) on women's conditions in the Gaza Strip especially concerning psychological stress, which threatens the stability of the family. The mass demonstrations are expected to further intensify the situation of the families affected making the living conditions of women worse..."

Bron: http://palestine.unfpa.org/en/publications/impact-%E2%80%98great-march-return%E2%80%99-gender-based-violence
13 juni 2018 13:04 Bilal ElKhattabi#6
Citaat

"Word ook wel eens vergeten, over zee komt niets Gaza binnen, het moet allemaal over de grens en Israel is daarmee verantwoordelijk voor de enclave Gaza. #pt"

Bron: Joop van der Snap, @_snappie_ url: https://twitter.com/_snappie_/status...75559869878273
14 juni 2018 20:08 Bilal ElKhattabi#7
Citaat

"De waarheid wordt zoveel mogelijk verdoezeld aangaande wat er in Palestina gebeurd. Heel wat links van docu's, youtubefilmpjes, programma's, interviews zijn niet meer te vinden op internet als dat een negatief beeld over Isra?l geeft. In ieder geval niet in Nederland. Ook op FB worden heel wat mensen geband als zij artikelen plaatsen over wat er in Palestina aan de hand is en/of als zij een mening hebben en de handelwijze van de *** (IOF) afkeuren. Momenteel ben ik ook het slachtoffer van een ban op FB omdat ik vanuit een Engels artikel, wat iemand had gedeeld, een stukje heb vertaald voor iemand die het Engels niet machtig was. De lobby in Nederland is heel erg actief op FB om zoveel mogelijk de waarheid onder het tapijt te schuiven. Zo proberen ze de mond van mensen te snoeren onder het mom van dat het racistisch zou zijn. Voor de Palestijnen is dat zeker weten niet in hun voordeel. Die lobby snuffelt overal rond en vast ook op ons forum, alleen hebben ze hier niet de macht om iemand een ban te geven" : )

Bron: Ayasha url: http://www.ontdekislam.nl/forum/view...stina#p1225893
14 juni 2018 20:36 Bilal ElKhattabi#8
Citaat

"Riyadh, 06 Safar,1439 AH, 26 October,2017 , SPA -- Crown Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, Deputy Premier and Minister of Defense, has directed to transfer Palestinian Siamese twins, Hanin and Farah, from Gaza to King Abdulaziz Medical City of the National Guard in Riyadh for their treatment and the possibility of separating them."

Bron: https://www.spa.gov.sa/viewstory.php...newsid=1681412
16 juni 2018 09:49 Bilal ElKhattabi#9
Citaat

"Je vergeet dat de Gaza een testgebied is voor nieuwe wapens dat Israel gebruikt. Dat is een extra aanklacht waard."

Bron: Rob, @Rob43782242 url: https://twitter.com/Rob43782242/stat...84462895501312
16 juni 2018 09:57 Bilal ElKhattabi#10
Citaat

"Gaza is bezet volgens internationaal recht omdat Israel de strook militair, logistiek, financieel en administratief onder controle heeft."

Bron: Mieke Zagt, @miekezagt url: https://twitter.com/miekezagt/status...59496124846080
20 juni 2018 17:08 Bilal ElKhattabi#11
Citaat

"De Israelische bezetting van de Westoever en Gaza is de langst bestaande door de VN aangemerkte buitenlandse militaire bezetting in de wereld. Deze gaat gepaard met een van de ergste en meest systematische schendingen van de Vierde Conventie van Geneve van 1949."

Bron: Jules Hosman, @JulesHosman url: https://twitter.com/JulesHosman/stat...35759198253056
21 juni 2018 15:52 Bilal ElKhattabi#12
Citaat

"En niet alleen dat: het laat buiten beschouwing dat de Israelische tactiek bij Gaza er nadrukkelijk op gericht is, jonge mensen voor het leven een handicap te bezorgen."

Bron: @gd_ananta url: https://twitter.com/gd_ananta/status...83720088031232
21 juni 2018 15:57 Bilal ElKhattabi#13
Citaat

"Greenblatt noemt Palestijnen hypocriet omdat ze bezwaar hebben tegen humanitaire hulp voor Gaza."

Bron: Joop, @JoopSoesan url: https://twitter.com/JoopSoesan/statu...75801430822912
21 juni 2018 16:26 Bilal ElKhattabi#14
Citaat

"Gisteren (15 jun.) op 1 van de tv zenders van #Palestina zei de imam tijdens de eid khutbah dat de #Palestijnen gasten zijn in de omringende buurlanden en dat t een grote fout is dat zij in Libanon in het vluchtelingenkamp altijd in en uit moeten checken! Word er zo omgegaan met een gast?"

Bron: Bilal El-Khattabi, @khattabi_bilal url: https://twitter.com/khattabi_bilal/s...90167045255168
21 juni 2018 17:04 Bilal ElKhattabi#15
Citaat

"Al die kogels die tegen palestijnen worden gebruikt waren niet verkocht als......."

Bron: laissez faire, @kittekat4 url: https://twitter.com/kittekat4/status...52255555600384

2018

101 Palestina weetjes ~